Tonik Hareketsizlik (Tonic immobility) halinin hayvanın korku kaynaklı sempatik sinir sisteminin yavaşlaması, geçici kısmi felç geçirmiş gibi davranışlar göstermesi ve çevresel olaylara tepki göstermemesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. (Jones, 1986). Başka bir ifadeyle kısaca canlının ölü taklidi yapmak için kendini felç durumuna getirmesi olarak tanımlanabilir.

Özellikle köpek balıklarında görülen ilginç bir durum. Köpek balıklarını kafa tarafından yukarıya 180 derece ters çevirince salgıladıkları kimyasallar geçici felç geçirme yani tonik hareketsizlik durumuna sokuyorlar. İlginç bir şekilde bu durumu bilen katil köpek balıkları beyaz köpek balıklarını tonik hareketsizlik durumuna sokup avlıyorlar.

Köpek Balığı Tonik Hareketsizlik Durumu

Hayvanın hareketsiz kalmasının nedeni olarak, korku durumuna karşı savunma amaçlı yaptığı içgüdüsel bir doğal davranış olduğu sanılmaktadır (Elrom, 2001).

Aşağıda bir tavuğun tonik hareketsizlik durumunu izleyebilirsiniz 🙂

Kaynaklar

Elrom, K., 2001. Handling and transpontation of broilers-welfare, stress, fear, and meat quality. Israel Veteninary Medical Associatian Vol. 55(3)

Jones, R.B., 1986. Tonic immobility reaction of the domestic fowl : A review. Worlds Poult. Sci. J., 42: 82-96.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir