Dördüncü yüzyılın başında, 51. Roma imparatoru ve aynı zamanda “Tetrarşi” isimli yönetim şeklinin kurucusu Diocletianus için yapılan “Diocletian Sarayı“, bugün Hırvatistan’ın eski Split kentinin yaklaşık yarısını oluşturan eski bir saraydır.

Sarayı‘un emeklilik ikâmetgâhı olarak tasarlandığı için adı “saray” olarak geçmektedir, ancak yapının yaklaşık yarısı Diocletian’ın kişisel kullanımı içindi ve geri kalanı askeri amaçlarla kullanılmaktaydı.

Saray 1979‘da UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi‘ne alınmıştır. Sarayın zemin planı, düzensiz bir dikdörtgendir. batı, kuzey ve doğu cephelerinde on altı kule ve toplam dört ana kapısı vardır. Bunlar Porta Meridionalis (güney kapısı), Porta Occidentalis (batı kapısı), Porta Orientalis (doğu kapısı), Porta septemtrionalis‘dir (kuzey kapısı).

Aynı zamanda “Altın Kapı” olarakta anılan ana giriş kapısının (kuzey kapısı) sol ve sağ tarafında Tetrarşi düzenine uyumlu olarak Diocletian, Maximian, Galerius ve Constantius Chlorus’un heykelleri bulunurdu.

Daha sonra Diocletian, Tetrarşik sistemin haleflerinin bencil hırsları yüzünden parçalandığını gördü ve bu durum sebebiyle sarayda bulunan tüm heykelleri yıktırdı. Saray içinde başlangıçta Jüpiter Tapınağı olarak kullanılan ve sonradan Aziz Domnius Katedrali‘ne dönüştürülen yapı, aynı zamanda Diocletianus’un mezarının bulunduğu yerdir.

Diocletian Sarayı‘nın kuzey cephe görünümü, Split şehrinin armasında yer almaktadır. Bununla birlikte yine Diocletian tarafından günümüzde Suriye’de bulunan Palmyra antik kentinde, Roma askerlerinin konaklaması için yaptırılmış olan “Diocletian Kamp’ı” sarayla aynı adı taşımaktadır.

Diocletian 305 yılında emekli olmuş ve sarayına çekilerek zamanının çoğunu lahana yetiştirmeye ayırmıştır. Sonradan gönüllü olarak bıraktığı görevine dönmesi istendiğinde “Ellerimle yetiştirdiğim sebzeleri görseniz böyle bir girişimde bulunmayı asla düşünmezsiniz” diye cevaplamıştır.

Görevinden gönüllü olarak ayrılan ilk Roma imparatorudur. Kendisinden öncekilerin hepsi ya doğal yollardan ölmüş yada zorla görevden uzaklaştırılmışlardır. Öte yandan Game of Thrones dizisinin 4. sezonun bazı sahneleri Diocletian Saray‘ında çekilmiştir.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir