1. İpucu’nda bahsedilen isim, 19. yüzyılın önemli mimarlarından biri olan Richard Morris Hunt idi. Katkıda bulunduğu yapılar arasında Metropolitan Sanat Müzesi ve Özgürlük Heykeli’ni görebilirsiniz.

Bir Roma tanrıçası olan Libertas, Özgürlük Heykeli’nin kişileştirilmesine ilham kaynağı olmuştur. Özgürlük Heykeli’nin taban kısmı Hunt tarafından dizayn edilmiştir.

Hunt, Paris’te Quai Voltaire sokağında bulunan bir antika dükkanından ucuz bir fiyata küresel bir harita satın alır.

Dönemin ünlü bibliyograflarından biri olan Henry Stevens, bu kürenin tarihsel değerini fark eder.

Kendisi aynı zamanda Yale Üniversitesi’nde gizli bir öğrenci topluluğu olan Kurukafa ve Kemikler Cemiyeti’nin bir üyesidir.

8. İpucu’nda bahsedilen 2006 yapımı film, The Good Shepherd (Kirli Sırlar) idi. Yönetmenliğini Robert De Niro yapmıştır; başrollerinde ise Matt Damon ve Angelina Jolie yer almaktadır.

Ana karakter Edward (Matt Damon), Yale Üniversitesi’ndeyken bahsedilen gizli topluluktan davet almıştır. Filmde, “geriye dönüş” (flashback) ile kendisinin bu topluluğa kabul töreni izleyiciye gösterilmiştir.

Henry Stevens, aynı zamanda dönemin önemli koleksiyoncularından biri olan James Lenox’un eser ara buluculuğunu yapmaktadır.

James Lenox, koleksiyonlarını bir araya getirmek için bir kütüphane yaptırmak ister ve bu kütüphanenin tasarımını Richard Morris Hunt üstlenir.

Henry Stevens’ın da katkısıyla Richard Morris Hunt, bu küreyi kütüphane tamamlandığında James Lenox’a hediye etmiştir.

Küre, Hunt-Lenox Küresi veya Lenox Küresi olarak anılmış, uzun yıllar bu kütüphanede saklanmıştır.

1911 yılında Lenox Kütüphanesi Lenox Küresi ile beraber, New York Halk Kütüphanesi bünyesine dahil edilmiştir.

Bakırdan yapılmış olan bu kürenin, kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Eserin 1504-1510 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Lenox Küresi, Da Vinci Küresi ile birlikte, “Yeni Dünya”yı resmeden ve günümüzde varlığını sürdüren ilk küresel harita olarak nitelendirilmektedir.

Lenox Küresi ve Da Vinci Küresi benzerlikleri nedeniyle birbirlerinin prototipi olarak gösterilebilir.

Kartograflar, haritalarında bilinmeyen veya tehlikeli olarak gördükleri bölgeleri türlü canlı veya yaratıklarla resmetmişlerdir.

Lenox Küresi’nde de Asya’nın doğu kıyıları Latince “HC SVNT DRACONES” yani “İşte Ejderhalar” olarak belirtilmiştir.

Bu cümlenin eski haritaların çoğunda kullanıldığına dair bir algı olsa da bu doğru değildir. “HC SVNT DRACONES” yalnızca yukarıda bahsedilen küresel haritalarda kullanılmıştır.

Cümle zamanla bilinir hâle gelmiş, popüler kültürde yerini bulmuştur. Bu cümleyi ve başka dillere çevrilmiş hâlini birçok şarkının, albümün veya oyunun adında görebilirsiniz.

İngilizce’ye çevrilmiş versiyonu “Here Be Dragons” cümlesidir. “Here Be Dragons” adında “hareketli harita” grafiklerine sahip sıra tabanlı bir strateji oyunu bulunmaktadır.

Aynı zamanda bu cümle, yazılım dünyasında karışık veya çetrefilli kodları tarif etmek için de kullanılır. Hatta bir zamanlar Mozilla Firefox, bu cümleyi bir uyarı ekranında kullanmıştır.

Lenox Küresi, yıllar sonra Lazarus Projesi kapsamında Rochester Üniversitesi bünyesinde üç boyutlu tarama yöntemleri kullanılarak dijital ortama aktarılmıştır.

Kürenin tüm detaylarını bu çalışma sayesinde görebiliyoruz.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir