İpuçlarında bahsedilen yapı İzmir, Selçuk, Efes’te bulunan Celsus Kütüphanesi idi.

Kütüphane Gaius Julius Aquila tarafından babası Tiberius Julius Celsus Polemaeanus anısına yaptırılmıştır.

Kütüphanenin mimari açıdan en önemli özelliklerinden biri aldatıcı bir perspektif yaratılarak cephenin olduğundan daha geniş gösterilmesidir.

Ön cephesinin iki katlı görünümüne rağmen yapının içi üç katlıdır. Yapının alt katındaki girişinde dört adet heykel bulunmaktadır: Sophia (bilgelik, akıl), Episteme (bilgi, bilim), Ennoia (kader, muhakeme), Arete (erdem, karakter).

Bunlar Celsus’un dört temel karakteristik özelliğini sembolize etmektedir. Heykellerin orijinal versiyonları Viyana’daki Efes Müzesi’nde sergilenmektedir.

Gaius Julius Aquila, inşaat sırasında yapının merkezine babası Celsus’un mezarının yerleştirilmesini istemiştir.

Kütüphanenin inşaatı ise Aquila’nın ölümüne kadar tamamlanamamış olsa da MS 135 yılında kendisinden sonra gelenler tarafından tamamlanmıştır.

Ticaret Agorası’nın güney kapısına güneybatı tarafından birleşen kütüphane binası MS 262 yılında deprem ile yanıp yıkılmıştır. Ön yüzünün de Orta Çağ’da bir deprem sonucu yıkıldığı tahmin edilmektedir.

Kütüphanenin bir zamanlar 12 binden fazla kitap rulosuna ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir.

Celsus Kütüphanesi aynı zamanda 2001-2005 ve 2005-2009 yıllarında 20 milyon ve 20 Yeni Türk Lirası banknotlarının arka yüzünde yer almaktadır.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir