32. Yarışma İpuçları
1- Çorum Ulu Camii.
2- Ankara Hacı Bayram Camii
3- Kastamonu Mahmutbey Camii
4- Bu mabetlerin tamamı Orta Çağ’da yapılmıştır. Yine Orta Çağ’da yapılan ve tüm bu mabetlerle ortak bir özellik daha taşıyan mabede adını veren kişi zulme uğramıştır. Bu zulmü yapan kişiyle ilgili bir eser mevcuttur. Bu eserin orijinal adını tam ve eksiksiz bir şekilde yazınız.
Cevap
Four beasts in one:The Homo-Cameleopard
Önemli Hatırlatma
Sayfamız sadece kriptograf yarışması için yardımlaşma platformu olarak faaliyet göstermektedir. Yorumlarınızda lütfen paralı ipuçlarını paylaşmayın. Bu tür paylaşımlar (ticari faaliyeti engelleyen) yapılmasının ve istenmesinin yasak olduğunu hatırlatır, başarılar dileriz.
Yarışma Hakkında
Kriptograf yarışmasında yarışmacılara 4 adet video ipucu veriliyor ve bu ipuclarını kullanarak sorulan soruyu bulmanız gerekiyor. Her yarışmacının 3 cevap hakkı bulunmakta ve cevap bulunduğu anda yarışma bitiyor. Yarışmanın ödülü cevap bulunana kadar belli bir miktarda artış gösteriyor ve cevabı ilk bulan kişiye veriliyor. Ayrıca ekstra cevap hakkı ve belli zamanlarda yayınlanan yeni ipuçları belirli bir ücret dahilinde kullanıcılara veriliyor.
Uygulamayı indirmek için: Google Play, Apple Store
Sayfamızda yayınlanan yorumlar, yorum sahiplerinin sorumluluğundadır. Kaldırılmasını istediğiniz yorumlar için bostabure@gmail.com adresine mail atmanız yeterlidir.
Herkese başarılar dileriz…
Bu mabed’in Türkiyede bir cami olduğunu bilsem Türkiyedeki tüm tarihi camileri tek tek araştiririm ama sanmiyorum.
reyız o mabed turkıyede
ANADOLU’DA BİR İLHANLI VALİSİ: DEMİRTAŞ NOYAN
(1314-1328)
Nasıl da umutlanmıştım herşey de uyuyodu değilmiş 🙁
Ortak özellikleri ahşap tavanlı olmaları olabilir mi?
Sabahtan beri araştırıyorum bulamadım
Bende aynı
Bende öyle düşünüyorum
Kafayı yemek üzereyim olmuyo bulamıyorum
İpucundan hepsinin ortak özelliklerinin ahşap tavanlı olduğu fikrini çıkardım. Bu yüzden o yıllarda bulunan ahşap tavanlı camilere isim veren birkaç zulme uğrayan kişi bulup eserlerini denedim. Cevaplarım: et-türbetü’l-hâtûniyye, ahlat bugatay aka kümbeti, ince minareli medrese sonuç başarısız :/
Yok arkadaş, o kadar para verdiğimiz internet denen lanet şeyde aradığımız şeyler haricinde ne varsa karşımıza çıkıyor, onun haricinde en ufak bir ipucu yok…
Bütün akşam araştırıp bir sürü şey bulup cevabı bulamadım ama cevap hakkı olanlar icin araştırdıklarını aktarayim. Sahip ata cami ,sahip ata tarafından yaptırılmış. Pervane medresesi muineddin pervane tarafından yaptırılmış ke dışı abaka han tarafından iskence ile öldürülmüş. Sadi- şirazi abaka han a takrirat- i selase isimli bir öğüt kitabı vermiş. Bunun yani sıra bir sürü eser ismi de var. Umarım işinize yarar. Başarılar…
bunun diğer camilerle ortak özelliği nedir yardımcı olurmusun araştırdım ama bir şey bulamadım akşamdan beri bakıyorum ve hicbirşey bulamıyorum
Minareleri ve işlemeleri
maria-muhliotissa-kilisesi denediniz mi?
Abaka han in yazdığı değil onun hakkında yazılan eseri soruyor
Ben Târîḫ-i Cihângüşâ olduğunu düşünüyorum ama cevap hakkım yok
Denedim olmadı cewap hakkm da bitti
…
Kriptograf Bükücü Hasan Basri ortaya çıksın da bulsun sorunun cevabını zuahahhahahahaah
Araştırmadığımı kim söylemiş daim ensenizdeyim:) Son kriptograf bükücüüüüü
Yakinda calismayi birakicaksin haftalik 3 bin iyi para :))
Ne buldun:))
bahsedilen mabet yurtdışında olabilir, cami değil de kilise falan da olabilir, ihtimaller çok fazla sadece türkiyedeki camilere odaklanmamak lazım
Mabed ibadethane demek, sadece cami değil türbe, kümbet, mescit veya kilise de olabilir. O yüzden çok geniş bir konu. Yeni verdikleri ipucu da pek ilerlemeye yardımcı olmuyor. Yeni ipucu gelene kadar bulanın çıkacağını düşünmüyorum. Dünden beri sayısız ibadethane araştırdım fakat gerçekten çok geniş konu
Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan kültür: Ahşap camiler
Türklerin İslamiyet’i kabul etmesiyle Orta Asya’da inşa edilen ve Selçuklu tarafından Anadolu’ya taşınan ahşap direkli ve tavanlı camiler, Türk-İslam mimarisinin en zengin örnekleri arasında gösteriliyor.
Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan kültür: Ahşap camiler
Türklerin İslamiyet’i kabul etmesiyle Orta Asya’da inşa edilen ve Selçuklu tarafından Anadolu’ya taşınan ahşap direkli ve tavanlı camiler, Türk-İslam mimarisinin en zengin örnekleri arasında gösteriliyor.
logo
logo
×
KÜLTÜR SANAT, TÜRKİYE’NİN KÜLTÜR HAZİNELERİ
Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan kültür: Ahşap camiler
Türklerin İslamiyet’i kabul etmesiyle Orta Asya’da inşa edilen ve Selçuklu tarafından Anadolu’ya taşınan ahşap direkli ve tavanlı camiler, Türk-İslam mimarisinin en zengin örnekleri arasında gösteriliyor.
12.09.2018
Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan kültür: Ahşap camilerFotoğraf: AA/Abdülhamit Yaşar
KONYA – Melike Kınacı
Dünyada ilk örnekleri Türkler tarafından yapılan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ahşap tavanlı ve ahşap direkli camiler, asırlardır Türk-İslam geleneğinin önemli dini yapıları olarak dikkati çekiyor.
İslamiyet’i kabul etmelerinden sonra ilk kez Orta Asya’da Türkler tarafından yapılan ahşap camiler, Selçukluların Anadolu’ya taşıdığı önemli bir kültürel miras olma özelliğini taşıyor.
Anadolu’daki ilk örneği, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde vezir Sahip Ata tarafından Konya’da yaptırılan bu camiler, Türk-İslam mimarisinin estetik anlayışına dair belirleyici izler taşıdığı gibi yapım tekniklerinin ortaya çıkardığı sonuçla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.
Eşrefoğlu Cami Alan Yönetimi Başkanı Sanat Tarihçisi Yaşar Erdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişi Orta Asya’ya dayanan ahşap camilerin, dünyada ilk defa Müslüman Türklerce inşa edildiğini söyledi.
Özellikle Batı Türkistan’daki ilk cami örneklerinden kalan kapı kanatları, sütun, mihrap gibi birçok parçanın günümüzde müzelerde sergilendiğini belirten Erdemir, “Bu örnekleri Semerkand, Buhara ve St. Petersburg müzelerinde görmek mümkündür.” dedi.
Destek ve tavan sisteminde ahşap kullanıldığı için bunların “ahşap cami” diye adlandırıldığına işaret eden Erdemir, “Anadolu’da ilk örneği Sahip Ata Camisi’dir. 1258 yılında Selçuklu veziri Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından inşa ettirilmiştir. Çift minareli, şahane bir taç kapısı, 7 sahanlı bir iç mekanı, mihrap önü kubbesiyle, 13. yüzyılın ortalarında yapılmış olan muhteşem bir cami, diğer bir ifadeyle ‘ahşap camilerin babası’ kabul ettiğimiz bir eserdir.” diye konuştu.
Erdemir, ahşap malzemenin Türkler tarafından geçmişten beri çeşitli alanlarda çok sık kullanılmasının yanı sıra Anadolu’nun zengin ağaç varlığına sahip olmasının, bu camilerde ahşabın kullanılmasında etkili olduğunu vurguladı.
“Geleneklere bağlılık bu kültürü sürdürmüştür”
Türkiye’de günümüzde de yüzlerce ahşap caminin bulunduğuna dikkati çeken Erdemir, şöyle devam etti:
“Ahşap camiler, 13. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar ihtişamından bir şey kaybetmeden yapılmaya devam etmiştir. Türkiye’deki sanatkarların bu konudaki becerikliliği ve geleneklere bağlılık, bu kültürü sürdürmüştür. İlk defa Müslüman Türkler bu camileri inşa edince, bu gelenek Orta Asya’dan beri süregelmiş, Anadolu’da da önemli mabetler olarak işlevlerini sürdürmüşlerdir. Estetik açıdan da çok göz kamaştırıcıdır. Minberler kündekari, oyma, eğri kesim, kakma, kafes gibi zengin tekniklerle işlenmiş, tavanları kalem işi renkli motiflerle ve yazılarla bezenmiştir. Rengarenk, adeta bir çiçek bahçesi gibidir.”
“Çiçek tarlası gibi motiflerle bezelidir”
Erdemir, Anadolu’da UNESCO’nun kültür mirası kalıcı listesine girebilecek yüzlerce caminin bulunduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Selçuklu eseri Sahip Ata, Beyşehir’deki Eşrefoğlu, Ankara’daki Arslanhane, Sivrihisar Ulu Cami, Afyon Ulu Cami gibi çok önemli ahşap camilerimiz var. Selçuklulardan sonra Beylikler döneminde de çok önemli eserlerimiz bulunuyor. Kastamonu’daki Mahmut Bey, Tokat Erbaa’daki Ömer Paşa, Denizli’de Acıpayam Yazır, Burdur’da Dengerek Camisi gibi çok güzel ahşap camilerimiz var. Bunların içleri rengarenk, çiçek tarlası gibi motiflerle bezelidir. Hem yazılı hem bitkisel hem de geometrik süslemelerle nakış tekniğinin en güzel uygulandığı yapılarımızdandır. İnşallah bunları da UNESCO kalıcı miras listesinde görmek istiyoruz.”
Cevap bunun içindemi acaba sonuç cıkmiyor googleda
BEN BULDUM ZÜLM EDEN KİŞİYİ DE ZÜLM EDİLEN KİŞİYİDE SADECE ZÜLM EDEN KİŞİNİN ESERİ KALDI VE O ESER YOK ZÜLM EDEN KİŞİNİN ESERİ YOK HAYRET BİŞİ YA YADA GOOGLEDE YOK BİLGİ BAŞKA NERDEN BAKILABİLİR ACABA %99 unu buldum %1 kaldı ya eser kaldı sadece
Sen bana söyle ben bulur cevabı sana söylerim.
yine iyi %1 e düşürmüşsün ben kafayı yemek üzereyim
Madem bulamadın söyle bizede birlikten kuvvet dogar
Hasan banada soylesen buldugun isimleri de bende zulm edenin eseri neymis arastirsam lutfenn
Zulm eden kişinin eseri değil. Eserin içind e zulm eden kişinin adı geçiyormuş
Kardeşim bence sen yolda giderken birtane at nalı bulmuşsun ve diyorsun geriye 1 at üç nal kaldı
Zulmü yapan kişinin eserini degil zulmu yapan kişiyle ilgili bi eser yazılmış o eseri bulacaksın
eseri buldum fiyatın artmasını bekliyorum
Kardeş cevabı yazda diğer soru gelsin yazmiycaksanda söyle biz yazalım paraya ihtiyacımız varda oynuyoruz
Banada soylesen arkadas lutfen
Banada söyle kardeşim nolursun
pervane medresesi denendi
beyler camiyi ve o camiyi yaptırana zulum eden kişiyi buldum ama eserleri yok
Aynen bende buldum ama eserlerini bulamıyorum
Buldukların neler peki biz de deneyelim
kopya ver
cami ve eseri söylermisin rica etsem
Acaba ansiklopediden ve kitaplardan araştırıp cevap bulunabilir mi? çünkü Google da bir türlü bulamadım. cevabı
Fi hi ma fih mevlana
Cuveyni
Sadi sirazi
Ibni Bibi
Pervane kendi adında medrese yapıyor , pervaneye zulm eden Abaka han , pervane medresesi diğer 3 camii den daha önce yapılmış orta çağda yine , Abaka han ile ilgili en net eser sirazi nin nasihatnamesi ama * .*. Bubyuzden cevap kitap olmalı
Argun han diye düşünüyorum zulm eden kisi ama buldugum eserler cok yakin olsada yanlıs bnden bukadar size basarilar
Orta çağda yapılan mabed diyo yani bu camilerin ortak özelliklerinden birini taşıyan ve orta çağda yapılan cami, kilise, sinagog veya başka dinlerin mabetlerine isim vermiş olacak ve zulüm görecek. Bu zulmu yapan kişi hakkında bilmem hangi kişi tarafından yapılan, dünyanın kim bilir neresindeki bi eserin ismini nasıl bulayım.. ölme eşeğim ölme. Bilgili olduğum bi konuda soru gelene kadar kriptografı bıraktım. Çok zaman yiyen bi uygulama
edit: bırakamadım hala devam
arkadaşlar bu yapıt kesinlikle cami. çok derin araştırdım büyük ihtimalle ispanya’da. endülüs emevi devletinden kalma bir cami olma ihtimali çok yüksek
Kardeşim biz bu bilgiye ulaşabilmek için çabalıyoruz, emek veriyoruz. Sen gelip burda herkese açık bi şekilde bizim emeğimizi hiç ediyorsun. Yazık değil mi biz de bulduk, niye herkese söylüyorsun? Herkes baksın kendisi.
kardeşim biz burda insanlık yapıyoruz. ne hep bana hep bana ayıp yahu
A History of Islamic Spain da değil 🙁
Yúsuf ibn Abd ar-Rahmán al-Fihri diye bir kitap varmış o da değil
İkinci ipucunu açan varmı acaba.Açsam işime yarar bilgimidir?Lütfen söylermisiniz?
Yok almasan daha iyi kafa bulandırıyor
Bu para ne zaman 3000 olur ya
Arkadaslar yorum kalmadi diye soyluyorum ama ustu kapali verecem bu mabet camidir bulundugu il ise aksaraydadir burdan yola cikarak eminim bulacaksiniz NOT; herhangi bir caydirmadan dolayi yapmiyorum ister inanin ister inanmayin size kalmis ben sadece direkt olmasada ipucu vermek istedim benim hakkim kalmadi hadi size kolay gelsin
Kardeş bu aksaraydaki camı cevap olan eser mi yoksa zuluma uğlayan kişinin mi
Aksaraydaji esmekaya ulu camiye baktim ibrahim bey tarafindan yaptirildigi yaziyor ahsap tavanli 2 cami var ama baska bir bilgi bulamadim biraz daha yardimci olabilirsen sevinirim
sen de bizi koparıyon birader direkt olmasada ipucu vermek istedim diyon daha ne diyecen ayrıca ne aksarayı, endülüste bu mabed yalan yanlış bilgilerle insanları manipüle etmeyelim. rica ediyorum bak
Ekstra yorum 3 tl civarı zaten madem biliyosan cevabı 2 bin lira için 3 tl yi verirdin. O yüzden yalanın çok belli oluyo
sen de bizi koparıyon birader, direkt olmasada ipucu vermek istedim diyon daha ne diyecen ayrıca bu mabed aksaray’da değil endülüste. yanlış bilgiler verip insanları manipüle etmeyelim. rica ediyorum bak
Cevabı söyle ödülü paylaşalım
aksaraydamı değilmi kafam karisti diğer yorumlarda ispanyada denilmiştir biriniz yardım etsin direk söyleyin demiyoruz oldugu bölge veya kime ait ne bileyim bir ipucu verin kafayı yiyecem yoruldum artık araştırmaktan burda biriniz yardım edin be
Arkadaşlar bu mabedlerin ortak özelliklerini net olarak buldum diyen var mı? Belki yanlış bir ortak özellikten ilerliyoruz ve o yüzden doğruyu bulamıyoruz.
net özelliği ahşap direklerden oluşması
Net özelliği değil ki o. Kündekari tekniğini buldum ben de net olarak. Hangisi net?
Çivisiz ahşap ile yapılması
camiyi ve o camiyi yaptırana zulum eden kişiyi bulamadım hayla birisi yardım edebilirmi sonrasını araştırırım yine eserleri hakkında
“Hayla” yazarak aradıysan bulamazsın zaten.
Abaka han var sadice zulum yapan kişi yazdıgıda bir kitap buldum (DARP AYLARI YAZILI GÜMÜŞ SİKKELERİ M. ) ama olmadı ( Budist Tapınağı ) yaptırmış ama oda olmadı benden bukadar 3 gündür araştırıyorum demekki hakkim değilmiş size bol şans (bulunda artık başka soruya geçerim)
ortaçağda ahşap direklerden yapılmış o kadar çok eser var ki, konu ciddi anlamdan daraltılmalı.
ispanyada, italyada ahşap direklerden yapılmıs eserler buldum. ipuçlarında verildiği gibi bu yapılara isimleri verilmiş kişiler işkenceye uğramışlar. işkence yapan kişinin eserleri de mevcut ama 3 cevap hakkı bunun için çok yetersiz.
*. aradığımız şey kitap büyük ihtimalle.
başarılar…
Ahşap konusunda neden bu kadar eminsin onu anlamadım onlarca farklı yönden ortak nokta olabilir. Kriptografı ben yeni yeni öğreniyorum ama şunu anladım ki çok kapsamlı, yer yer az alakalı ve ilk bakışta anlaşılamayacak ipuçları veriyorlar, yani camilere bakıp aklına gelen ilk ortak nokta ahşap olmaları ise muhtemelen aradıgın şey o değildir çünkü ilk akla gelen dogru olsa çok basit olurdu. Kesinlikle ahşapla alakalı bir şey değil bence
arkadaşlar yokmu bulan cevap versinde başka soruya geçelim
Arkadaşlar bence herkes düşüncelerini, araştırmalarını paylaşsın, doğru cevap bulunsun da artık diğer soruya geçelim. Bu şekilde doğru cevap çıkmayacak ortaya. Kimisi Endülüs kimisi Anadolu kimisi Viking döneminde arıyor cevabı. Öncelikle bu eserlerin ortak özellikleri ahşap direklerle yapılmış olmaları mı, çivisiz ahşap yapılar olmaları mı veya farklı bir şey mi? Bence cevap yakınlarda değil, bu eserin Anadolu’da olduğunu düşünmüyorum ben, baya da araştırma yaptım Anadolu hakkında. Bu eserin kitap olma olasılığı da yüksek
Çok haklısın kardeşim inan ki kaç gündür yat kalk soruyla cebelleşiyorum herkes farklı birşey söylüyor ya bilen varsa cevap versin yeni soru gelsin yada bildiklerimizi paylaşalım artık
Kurtuba cami de değil
Yine iyi yerler de arıyonuz ben bi araştırayım dedim ucu Kureyş kabilesine kadar dayandı
Arkadaslar orta cagda yapilan butun mabetleri okudum ama mabeti yapan kisi ve o kisiye zulm edeni bulamadim ya ben uanlis yoldan ilerliyorum uada bu soru bayaa kapsamli arastirma gerektiriyor
Arkadaşlar bugun doğum günüm bir güzellik yapın şunun cevabını bulunda artık başka soruya geçerim ( banada söyleye bilirsiniz kırışırız )
Ben Fîhi mâ fîh diye buldum ama yanlış çıktı
Onu ben ilk basta yazdim ama o degil
o mevlananın eseri diye biliyorum
Arkadaslar corum ulu camın adı nedır
Fahreddin Kazvînî’nin idamından sonra Argun Han’ın Yahudi asıllı veziri Sa‘düddevle, Anadolu’ya vezir olarak Şemseddin Ahmed Lâkûşî’yi gönderdi. Onunla birlikte gelen Kılavuzoğulları adlı çete Anadolu’da büyük zulümler yaptı. Vezir Sâhib Ata Fahreddin Ali’nin ölümünün ardından Moğollar’ın Anadolu halkı üzerindeki baskı ve zulümleri daha da arttı.
alakası yok o kişilerle çok yanlış yerdesin
minberleri abanoz ağacından yapılmış sanırım
Dört cümle kitabı değilmiş.
Arkadaslar 4 gunden beri arastirdigim konuda karamanoglu mehmet bey buldum ama eseri dedigini bulamadim cunku bu 3 camilerin ortak ozelligi ahsap tasarimi olmasi ve buna bagli olarak sahip ata bir cok ahsap tasarimli camiler yapmis hatta bunlarin icinde kastamonu mahmut bey camii de var ve buna zulm eden karamanoglu mehmet bey ama eserini bir turli bulamadim. Benim bu sorudan bulabildigim ancak bukadar gercekten bulan arkadasi kalpten tebrik ederim
karamanoğlu mehmed beyin türkçe fermanı da değil
Ewet ben onu yazdim ama baskada eserini bulamadim ama yuksek ihtimalle karamanoglu mehmed beyin bi eseri ama ne o yok iste
Karamanoğlu hakkında yazılmış eserleri denedim olmadı
İpucularda bir * yaramıyor * ya sorudan sıkıldım
İpucu dediğin doğru cevaba yaklaştırır, bu sorunun ipuçları insanın aklını daha da karıştırıyor 🙂
Bende mardin ulu cami diye düşündüm ama onu yapanı bulamadm her bulduğum bilgi alakasız çıkıyor.
şunun cevabını bulana bi 2bin de ben vericem günlerimi yedin bit artık bit
Bu soru nezaman değişecek yav yeterrrrr
bi * bulunmaz * boşuna araştırmayın
Zulmeden kişi bu zulmü bana yaptığını sandı; bana yapılan zulüm geçip gitti ama vebáli onun boynunda kaldı’ yeşil camide geçen beyit.
Bu durumda zulümü yapan timur eserlerinden semerkant camiini yazdım ama olmadı cevap hakkım doldu Gûr-ı Emîr diye bi türbe de yaptırılmış cevap hakkınız var ise bir deneyin
Bunu coktan dedik ama buda degil
Bursa ulu camiini yaptıran avni paşa.Avni paşaya zulüm yapan 2. Murad 2. Muradla ilgili bir eseri soruyor bulun alın parayı
zulmeden adamı buldum ama yaptığı eseri bulamadım google da yeterli bilgi yok. zor buluruz artık cevabı
Zulmeden adam eser yapmıyor.
Onunla ilgili bir eseri, büyük ihtimalle bir kitabı soruyor.
Sağolasın bende yorum yaptktan snra farkettim
😀
zulmeden adam kim ?
Arkadaşlar basit ortak özellikler aramayın.. mesela hepsi dörtgen yapı özelliğinde gibi.. hepsi bozunuma uğrayıp büyük tadilat görmüş, yada yangın deprem gibi afet geçirmiş olabilir.. minberleri mabede sonradan taşınmış hepsinin sanırım…
dördüncüyü yapana zulmedenin adına bir eser yapılmış.. kitap da olabiliri, kilise de, şarkı da.. geniş bakın olaya..
ve bu arada üçünde de taş ve ahşap mı kullanılmış.. roma dönemi taşları.. biraz öyle bir ayrıntı gördüm sanki..
Bu 3 camideki ortak nokta ahşaptan farklı bir şey olabilir mi? Atıyorum depremde yıkılmış ve sonradan tamir edilmiş? Bunun gibi farklı şeyler olabilir, belki yanlış sulardayız