Cevabın ipuçlarıyla bağlantısı ise şu şekildedir: İpuçlarında bahsettiğim yazar Soner Yalçın’dır. Soner Yalçın, 1994 yılından bugüne kadar çok sayıda kitap çıkarmıştır.

Yazar, gençliğinde Ulukavakspor, Osmancıkspor, Çorumspor, Çimentospor gibi takımlarda futbol oynamış ve ilk parasını da profesyonel futbolcu olarak kazanmıştır.

Adını sorduğum “Kara Kutu” kitabını ise Soner Yalçın 2019 yılında 53 yaşındayken çıkarmıştır. Yazarın kitaplarından biri, Rus şair Nikolay Glazkov’un türettiği kelime olan “Samizdat” adını taşıyor.

“Kara Kutu” kitabının 17. sayfasında Dünya Sağlık Örgütü’nün 1978 yılında Kazakistan’ın Alma Ata kentinde 134 ülkenin katılımıyla gerçekleştirdiği “Birinci Sağlık Elden Geçirme Konferansı” adıyla temel sağlık hizmetleri konusunu ele alan toplantısından bahsediliyor.

Aynı sayfada dipnot olarak Alma Ata kentinin adının, önce Astana, daha sonra da Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in adından hareketle Nur Sultan olarak değiştirildiği yazıyor.

Oysa bir dönem Kazakistan’ın başkenti olmuş Alma Ata kentinin adı bu şekilde hiçbir zaman değiştirilmemiştir. Günümüzde adı Almatı olan kentin armasında Kar Leoparını görebilirsin.

Kentin eski adlarından biri de İli Nehri’nin ötesi anlamına gelen Zailiyskiy’dir. İli Nehri 1.439 kilometre uzunluğunda ve 815 kilometresi Kazakistan’dan geçen bir nehirdir. “Kara Kutu” kitabında I. Aleksandr, Napolyon Bonapart ve Theodore Roosevelt gibi liderlerin de isimleri geçiyor.

1978 yılında Alma Ata kentinde gerçekleşen toplantı sonucunda temel sağlık hizmetlerini konu alan Alma Ata Bildirisi kabul edildi.

Bu toplantının Başkan Yardımcısı İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin ikiz kız kardeşi Prenses Eşref Pehlevi idi. Toplantıdan 40 sene sonra, bu defa Kazakistan’ın Astana kentinde küresel bir sağlık konferansı olan “Alma-Ata’dan Evrensel Sağlık Kapsamına ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Doğru” adlı toplantı gerçekleştirildi ve temel sağlık hizmetlerini konu alan Astana Bildirisi kabul edildi.

“Kara Kutu” kitabının sonunda yazarın bir diğer kitabı “Saklı Seçilmişler”in adı geçiyor. Soner Yalçın “Kara Kutu” kitabını Yalçın Küçük’e ithaf etmiştir.

“Kara Kutu” bugüne kadar tek baskı görmüştür. Kitabın arka kapağında Ankara, Alma Ata ve Manisa şehirlerinin adlarını okuyabilirsin.

Türk Eczacıları Birliği, “Kara Kutu” kitabıyla ilgili olumsuz görüş yayınlamış ve yapılan açıklamada bu tip yayınların hekimlik uygulamaları ve ilaç/eczacılık alanlarına yönelik ciddi bir güvensizlik oluşturmaya başladığı vurgulanmıştır.


1 yorum

Fatih · 11 Ekim 2021 11:59 pm tarihinde

Birşey sorabilirmiyim cevabı bulanlar için buda sorulur mu bilemedim ama ben bu yarışmalara bakıyorum hep yapamıyorum niye anlamıorum nasıl araştırmam gerekiyor bu yardım istenmez ama çok merak ettim nerelerden biliyosunuz bu yarışmaya çıktı çıkalı hemen hemen her soruya baktım yok ne yapsam bulamaıuorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir