Medresetü’l-Mühendishane (Mühendislik Okulu yada Bulak Politeknik Okulu) Fransız Politeknik Okulundan örnek alınarak 1834‘te Bulak’ta kuruldu ve eğitime başladı. Okul Paris’teki Politeknik okul örneğine göre kurulduğu için “Politeknik okul” da deniyordu.
Okulun temelinde Saint-Simoncu düşünce yani bilim ve tekniğe dayalı bir ilerleme, demire ve çeliğe dayalı modern bir kültür inşa etmek isteyen bir akım ilke edinerek Mısır’ı gelişmenin ve ilerlemenin ana merkezlerinden biri yapmak amaç edinilmiştir.
Okulda Barthélemy Prosper Enfantin , Lambert, Linant de Bellefond, Artin, Malus, Süleyman Paşa gibi ünlü kişiler ders verdiler.
Okulun hocalarından Barthélemy Prosper (Père) Enfantin (1796-1864), Saint-Simonizmin kurucularından biridir. Enfantin, Mısır’a Süveyş Kanalı ve yeni bir uygarlık yaratmak heyecanı ile bir grup Saint- Simoncu ile birlikte gitti (1834).
Devam edecek…
Kaynak
Ateş, U. S. L. U. (2015). SOSYALİST DÜŞÜNCENİN KAYNAKLARI: BÜYÜK BRİTANYA ve FRANSA’DA İŞÇİ HAREKETLERİNİN BAŞLANGICI ve ÜTOPYA DÜŞÜNCESİ (1800-1830). Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 70(1), 35-63.
0 yorum