Leonhard Euler, 1707 Basel, İsviçre doğumlu matematikçi ve fizikçidir. Tüm zamanların en önemli matematikçilerinden biridir. Leonhard Euler’in babası papazdı ve oğlunun da kendi yolundan gitmesini istiyordu. Bu nedenle bir süre Basel Üniversitesinde ilahiyat, İbranice ve Yunanca eğitimi aldı.

Matematiğe olan ilgisi, hocası Johann Bernoulli tarafından farkedilen Euler daha sonra matematik üzerine eğitim almaya başladı. 1734 tarihinde bir ressamın kızı olan Katharina Gsell ile evlendi. On üç çocukları oldu ve bunlardan sekiz tanesi çocukluk yıllarında hayatını kaybetti.

Euler ikinci evliliğini ilk eşinin üvey kız kardeşi ile yaptı. En büyük çocuğu olan Johann Euler, babasının izinden giderek gökbilimci ve matematikçi oldu. Johann Euler, daha önce babasının da görev yaptığı St.Petersburg Akademisi‘ne, 1765 yılında fizik bölüm başkanı olarak atandı.

Leonhard Euler, yakalandığı bulaşıcı bir hastalık ve yoğun çalışmaları sonucunda önce sağ gözünün, daha sonra da sol gözünün görme yetisini tamamen kaybetti. Sağ gözünü kaybettiği dönemde, Prusya hükümdarı Büyük Frederick ona, Yunan mitolojisinde alnında tek göz bulunan devler olan “Cyclops” lakabını taktı. Euler ise bu durumu “Şimdi daha az dikkatim dağılacak.” diye karşıladı.

Leonard Euler geometri, aritmetik, trigonometri, cebir ve sayı teorisi alanlarındaki çalışmaları dışında uzay-zaman süreklisi mekaniği, ay teorisi gibi astronomi alanına da çalışmalarıyla katkıda bulunmuştur. Euler’in o kadar çok alanda çalışması vardır ki herhangi bir konuda referans olarak rastlamak sıkça mümkün olur. Matematikçiler ve fizikçiler bir keşif yapan ya da teorem geliştiren meslektaşları ile “Euler’den sonra onu keşfeden ilk kişi” şeklinde şakalaştıkları söylenir.

Hayatı boyunca pek çok bilimsel eser veren Eulerin çalışmalarının tamamı 60 ve 80 “quarto” ciltlik yer kaplayacağı; çalışmalarının tamamının elde yazılarak kopyalanması günde 8 saat çalışmayla 50 sene süreceği söylenmektedir.

Matematik biliminde Euler’in çalışmalarıyla katkıda bulunduğu bazı başlıklar fonksiyonlar, kümeler, diferansiyel denklemler, trigonometrik fonksiyonlar, integraller, polinomlar, sonsuz çarpım, negatif sayıların logaritması olarak örneklendirilebilir.

15 Nisan 2013 yılında Google, bu büyük matematikçinin doğum gününe özel bir doodle tasarlamıştır.


Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments