İpuçlarında bahsedilen kişi mucit, daktilocu, feminist, komedyen ve aynı zamanda yazar Lizzie Magie idi. Magie, daktiloculuk yıllarında gündüz bu mesleği icra ederken akşam da komedi şovlarında oyunculuk yapıyor.

9 Mayıs 1866 yılında doğan Lizzie Magie mesleğinde kullandığı cihaz olan daktiloya kağıdı daha kolay geçirebilmek için bir sistem tasarlıyor.

Bu patenti 23 Mayıs 1893 tarihinde tam olarak 27 yaşındayken alıyor. Lizzie Magie’nin kullandığı daktilonun markası dönemin ünlü daktilo markalarından biri olan “Hammond” idi.

Patentte yer alan bilgilere göre Lizzie Magie geliştirdiği bu sistemin spesifik olarak “Hammond” marka daktiloya ait olduğunun altını çizmiştir.

Lizzie Magie, 37 yaşındayken 3 Mayıs 1903 tarihinde kendi tasarladığı kutu oyunu için patent ofisine başvuruda bulunuyor. Patent 5 Ocak 1904 tarihinde onaylanıyor.

Bu oyunun adı patentte de görülebileceği üzere “The Landlord’s Game” yani “Mülk Sahipleri Oyunu” idi. Lizzie Magie bu oyunu Henry George’un öncülük ettiği bir politik akım olan “Tek Vergi Usulü” veya “Georgizm” teorisini öğretecek bir araç olması maksadıyla icat etmişti.

Ana doktrin ise şudur: Kişilerin ürettikleri şeylerin tamamına kendilerinin sahip olması gereklidir, fakat doğada bulunan her şeyin, özellikle de toprağın herkese ait olması gerekiyor.

Yıllar sonra Monopoly olarak anılacak bu oyunun iki versiyonlu bir kural sistemi vardı. İlk versiyonda oyunu kazanmak tüm oyuncuların zenginliğinin artmasına bağlı, bu versiyona Meggie “Hayat Oyunu” adını da vermiştir.

İkinci versiyonda ise kazanmak için tek bir oyuncunun diğer tüm rakiplerini iflas ettirmesi gerekiyor.

Sistemin yoksulları daha yoksul zenginleri daha zengin hale getirdiğine, gelir dağılımındaki ve vergilendirmedeki eşitsizliklere dikkat çekmek isteyen Magie’nin fikri ise şu: iki oyunu arka arkaya oynayan biri elbette ilk oyunun insanlık açısından daha üstün olduğunu görecek, böylece bilinçlenecek.

Ancak işler Magie’nin istediği gibi gitmiyor. 1930’larda ekonomik kriz sonucu işsiz kalmış olan Charles Darrow bir arkadaşını ziyareti sırasında Magie’nin kutu oyununu görüyor.

Oyunun üzerinde yeni bir patent almasına yetecek kadar değişiklik yapıyor, oyuna Monopoly adını veriyor ve patentini 1935 yılında alıyor. Monopoly, Magie’nin oyununun yalnızca ikinci versiyonunu içeriyor. Charles Darrow, yoğun çabaları sonucu oyunu Parker Brothers adlı şirkete satıyor.

Şirket gelecekte patentlerle ilgili bir sıkıntı çıkmaması adına patenti için Lizzie Magie’ye de 500 dolar ödüyor. Tüm bunların sonucunda Charles Darrow ise milyoner olan ilk oyun tasarımcısı ünvanını alıyor.

Lizzie Magie’nin, 1940 nüfus sayımında kendisine mesleğiniz ne diye sorulduğunda “oyun yaratıcısı” diye cevaplaması, geliriniz kısmına da koca bir sıfır koyması tüm durumu özetliyor.

Monopoly ile ilgili 2010 yılında “Under the Boardwalk: The Monopoly Story” adında bir film çekilmiştir.

Galası 2010 Anaheim Ulusal Film Festivali’nde yapılan bu filmin dört dalda Emmy Ödülü bulunmaktadır.

Magie’nin 27 yaşındayken daktilo ile ilgili aldığı patentin numarası US498129A, 37 yaşındayken aldığı The Landlord’s Game patentinin numarası ise US748626A. İlgili tarihleri veya bilgileri bu patentlerde bulabilirsiniz.

Patentlere ulaşmak için arama motoruna bu numaraları yazmanız yeterlidir.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir