1894 yılında İstanbuľ’da dünyaya gelen Safiye Ali, Şeyhülharem Hacı Emin Paşa’nın kızı Emine Hasene Hanım ve Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit‘in yaverlerinden Ali Kırat Paşa‘nın kızıdır.

Dedesi Hacı Emin Paşa 17 yıl Mekke şeyhülislamlığı yapmış ve halen aktif beş vakıf kurmuştur. Safiye Ali, bugünkü Robert Koleji olan Amerikan Kız Koleji‘nde eğitim görmüştür.

Tıp eğitimi almaya karar vermişti fakat Darülfünun Tıp Fakültesi kadın öğrenci kabul etmediği için Almanya Würzburg Üniversitesi‘nde öğrenim gördü.

Almanya’da iken göz doktoru Dr. Ferdinand Krekeler (sonradan Ferdi Ali ismini almıştır) ile evlendi. Diplomasını alarak İstanbul’a döndükten sonra Türkiye’nin ilk kadın doktorlarından biri olarak Cağaloğlu‘nda muayenehanesini açtı.

Kadın olduğu için toplum ona ön yargılı davranmış ve düşük vizite ücreti teklif edenler olmuştur.

Anne sütü ve steril süt içme hakkından mahrum kalmış çocuklar için Fransız Kızılhaç’ı tarafından kurulup 1925’te Himaye-i Etfal Cemiyeti İstanbul Merkezi Başkanı Dr. Besim Ömer Paşa‘nın yönetimine bırakılan “Süt Damlası Bakım Evi“nde yöneticilik yapmaya başlamış ve pek çok gönüllü çalışmalarda bulunmuştur.

Bu sırada ilk Osmanlı Meclis-i Mebusan’ında Sinop milletvekilliği yapmış olan Nardallı Ömer Şevki Paşa‘nın oğlu Dr. Besim Ömer Akalın‘ın büyük desteğini görmüştür.

Safiye Ali, mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul’da başlayan feminist harekete katılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulan ilk siyasi hareketlerinden olan Kadınlar Halk Partisi‘dir.

Ancak kurulan bu partinin faaliyetine izin verilmediğinden siyasi faaliyetlerini “Türk Kadın Birliği” adı altında sürdürmüşlerdir. Asıl amacın kadınların siyasete aktif katılımı olduğu partide heyet üyesi olan Safiye Ali, çocuklara yardım noktasında mecliste yapılacak çok iş olduğunu vurgulamıştır.

Siyasi hakların kazanılması konusunda faaliyete geçen Türk Kadınlar Birliği üyeleri seslerini duyurmak için 10 Nisan 1930 yılında İstanbul Belediye Binası ve Cumhuriyet Halk Fırkası‘nın önünde toplanarak tezahürat ve hükümete teşekkür konuşması yapmışlardır.

Safiye Ali gazetelere verdiği röportajlarda “Kadınların bir gün mebus olacaklarını ve kendisinin çocuklara yardım konusunda Meclis’te sesini duyurmayı çok istediğini” açıklamıştır.

Kendisine kanser teşhisi konulmasından sonra Almanya’ya yerleşmiş ve I. Dünya Savaş’ı sırasında bir doktor olarak mesleğinin gerekliliklerini eşi ile birlikte sivil halka hizmet ederek yerine getirmiştir.

5 Temmuz 1952‘de Dortmund’da hayata veda etmiştir. 9 Temmuz 1952 günü yapılan cenaze töreninin ardından Dortmund Merkez Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

Safiye Ali aynı zamanda, Bülent Ecevit‘in annesi olan ressam Nazlı Ecevit‘in teyzesidir.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir